REFERANSLAR
Anasayfa > ReferanslarKuyumculuk
Kuyumculuk sanatı ve mesleği çok dikkat gerektiren ve yaratıcılık isteyen bir meslektir. Bu sanatın ana malzemesi altın olduğundan çok dikkatle işlenir ve kayıp kabul etmez. Kuyumculuk küçük yaşlardan başlayan ve kalfalıktan ustalığa kadar süren bir süreçtir. Usta çırak ilişkilerinin olduğu ve belirli bir öğrenme süreci isteyen bir meslektir.
Kuyumculuk denildiğinde altın, değerli metaller ve değerli taşlar kullanılarak yaratılan takı ve süs eşyaları akla gelir. Kuyumculuk, altına çeşitli teknik ve aletlerle biçim verme ve şekillendirme, değerli taşlarla süsleme sanatıdır. Bu işi yapanlar yapılacak takıları önce tasarlar ve çizerler, Sonra yapılacak malzemeye göre altına gümüş, platin, bakır veya nikel eklenerek istenilen alaşım elde edilir. Bu alaşım ergitilerek kalıplara dökülür. Kalıptan çıktıktan sonra tasarlanan işlemeler çeşitli uygun tekniklerle üzerine tatbik edilir. Daha sonra tıraşlama, parlatma ve kimyasal boyalarla üzerleri temizlenir.
Kuyumculuk alanında çeşitli el aletleri kullanıldığı gibi teknolojik aletlerle üretimler de yapılır. Günümüzde kuyumculuk alanında gelişen teknoloji ile bilgisayarlarla ve çeşitli teknolojik cihazlarla daha seri üretim yapılabilmektedir. Ama el işçiliği her zaman önem verilen ve tercih edilen teknik olmuştur. El işçiliğinde kullanılan aletler penseler, eğeler, makas, çekiç, keski kıl testere, zımpara, mengeneler, örs gibi küçük el aletlerinin yanında motorlu aletler, eritme ocakları, vakumlu döküm ocakları, tavlama ve mine fırınları, lazer makinesi, cila motoru gibi büyük aletler de kullanılmaktadır. Kuyumculuk yaratıcılık ve beceri isteyen bir daldır. Kuyumcu ustası için elleri kullanma ve detaylara önem verme başlıca istenen özeliklerdir. Kuyumculuk mesleği eğitimleri Anadolu Meslek Liselerinde, Endüstri Meslek Liselerinde verilmektedir.
Türk kuyumcuları mamul altın ve takı ihracatında son yıllarda iyice gelişmiş ve dünya çapında tanınan ve ihracatta İtalya’dan sonra gelen ülke olmuştur. Son yıllarda Türkiye’de kuyumculuk sektörü fabrikasyon üretime geçerek teknolojik gelişmelerden faydalanmıştır. Ayrıca bu sektörde çalışan kişilerin eğitimlerine önem verilmiş ve dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri sağlanmıştır. Dünyadaki kuyumculuk alanındaki gelişmeler ve moda takip edilmekte ve yeni pazarlar aranmaktadır. Türk kuyumculuk sektörü günümüzde 136 kadar ülkeye ihracat yapmakta ve ürün kalitesini ve çeşidini giderek arttırmaktadır. Ayrıca kendi markalarını yaratarak dünya çağında başarılı duruma taşımışlardır.